Kézi szövés

 Családi hagyomány a szövés tudománya.

Mi nem munkának, hanem mint élvezettel végzett alkotó tevékenységnek tekintjük a kézi szövést. Mintáinkat elsősorban a hagyományos népi motívum kincsből merítjük, melyet a mai lakáskultúrához igazítva tervezzük, és szőjük. Munkáink jelentős része a Népi Iparművészeti Tanács által zsűrizett termék.

Három szövőszéken dolgozunk.
Az egyik egy állókeret amilyet sokan ismernek már. Általában a bemutatókon szokták használni. Mi főleg a kisebb, sok aprólékos munkát igénylő szőnyegek elkészítésénél vesszük igénybe. Ez a szövőkeret alkalmas még a kísérletezésre, „játszásokra” is, tekintettel arra, hogy több, különböző sűrűségű nyüstünk van.

A szőnyegek szövésére un. kilim ipari szövőszékkel rendelkezünk. Ennek a szövésszélessége 160 cm. Ezen a széken keményen levert, sűrű vetülékszámú szőnyeg készíthető. A láncfonal sűrűségét a felvetés és a leverő borda határozza meg. Ezért előfordulhat, hogy más sűrűségű szőnyeg rendelése esetén a vállalási idő megnő.
Ez a szövőszék most már több mint 100 éves.

Ennél sokkal öregebb az un paraszt szövőszékünk, amelyen a vászon árut illetve a fali szőtteseket szőjük.

A faragott szövőszéket 1847-ben készítette egy ismeretlen fiatalember Kánya Kata részére feltehetően az akkori szokások szerint jegyajándékként. Néhány apró alkatrészt már sajnos kellett cserélni rajta, de a mai napig jól használható és terhelhető szövőszék. A cérnanyüstök szálai már elöregedtek, tönkrementek, sőt a sűrűségük sem lennének minden esetben jó, de szerencsére tudunk kötni újat.

A szövéshez és mintázáshoz hat kötött nyüst és hat lábító van, de a szövőszék hossza megengedi, hogy un száznyüstössé varázsoljuk és szedett mintával díszítsük a vásznat.